Het verschil tussen een domeinnaam en hosting

verschil domeinnaam hosting

Wil je een website maken? Dan heb je zowel een domeinnaam als betrouwbare hosting nodig. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gehaald, zijn ze beide essentieel. In deze blog leggen we je kort uit wat het verschil is en waarom je beide nodig hebt om een website te maken.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het online adres van je website. Bezoekers typen je domeinnaam in hun browser om zo je website bereiken – dit wordt ook wel de URL genoemd. Het spreekt dan ook voor zich dat je je domeinnaam herkenbaar maakt. Bijvoorbeeld door je eigen firmanaam te registreren, zoals cayweb.be. Een domeinregistratie geldt voor minstens 1 jaar.

Elke domeinnaam is uniek. De beschikbaarheid van een domeinnaam kan je controleren via DNS Belgium.

Ben je een startende ondernemer? Dan is het slim om de beschikbaarheid van je domeinnaam te checken voordat je een bedrijfsnaam kiest.

Waaruit bestaat een domeinnaam?

Een domeinnaam of URL bestaat uit vier verschillende onderdelen.

Het eerste deel van je URL is het protocol (http/https). De ‘s’ staat voor ‘secure’ en het geeft aan dat er een SSL-certificaat aanwezig is.

Vervolgens heb je het subdomein (www.), wat staat voor ‘world wide web’.

Daarna heb je het belangrijkste deel, je daadwerkelijke domeinnaam. Hier beslis je zelf wat er komt te staan. In ons geval is dat dus ‘cayweb’. Dit deel registreer je bij een webhost en zo kan je ook meteen aan de slag met je website.

Tenslotte heb je de extensie (.be, .nl, .com, …).

domeinnaam kiezen

Wat is hosting?

Hosting is de plek op het internet waar je website ‘woont’. Je domeinnaam is het adres, terwijl hosting het stuk grond is waarop je website is gebouwd. Net zoals een huis ruimte inneemt op een stuk grond, neemt je website een digitale ruimte in beslag. Dit is dan geen gebouw met muren en meubels, maar eerder je pagina’s, teksten, afbeeldingen, software en duizenden lijnen code.

Deze ruimte wordt gehost op een server – een fysieke computer die verbonden is met het internet. Hoe groter je website, hoe meer ruimte je nodig hebt op deze server. Deze server is dag en nacht verbonden met je domeinnaam, zodat je website 24/7 toegankelijk is voor bezoekers.

Goedkope hosting? Slecht idee

Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor goedkope hosting, en dat begrijpen we. Maar al te vaak zien we hostingproviders met pakketten voor maar 2 à 3 euro per maand. Dat is zeker geen probleem hè, maar denk ook aan de nadelen van goedkope hosting:

  • Trage laadtijd: goedkope hosting delen hun servers vaak met veel andere websites, wat je site vertraagt.
  • Slechte of bijna onbestaande klantenservice: bij eventuele technische problemen of storingen sta je er vaak alleen voor.
  • Onbetrouwbare uptime: door de slechte serverprestaties kan je website al eens plotseling offline gaan.
  • Beperkte capaciteit: weinig opslagruimte en lage bandbreedte kunnen al heel snel leiden tot technische errors.

Vind je deze punten acceptabel? Dan kan je vooral je gang gaan, maar wees gewaarschuwd: goedkoop kan al heel snel duurkoop worden.

Waarom heb ik beide nodig?

Hosting en een domeinnaam vullen elkaar aan. Zonder domeinnaam kan niemand je website vinden, en zonder hosting is er geen website om te tonen. Beide zijn onmisbaar. Bij Cayweb bieden we snelle, betrouwbare en veilige hosting voor WordPress websites en webshops. Wil je meer weten? Bekijk dan gerust onze hostingpakketten en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen!

Deel dit artikel met je netwerk:

Navigeer naar:

Bereken online je website prijs

Lees verder:
SEO
Je bedrijf op Google zetten in 8 stappen
WordPress
Is WordPress gratis of betalend?
SEO
Waarom is mijn website niet vindbaar op Google?

Maandelijkse tips ontvangen?

Elke maand sturen we een overzicht van onze nieuwste blogs en tips over websites, marketing en branding. Geen spam, geen reclame.

Gerelateerde artikelen

Je bedrijf op Google zetten is eenvoudig en kan al binnen 10 minuten geregeld zijn. […]
Als je al wat heb opgezocht over websites bouwen, ben je WordPress sowieso al eens […]
Wel, dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals indexeringsfouten, een zwakke SEO-strategie of te weinig relevante […]