SSL-certificaat

Wat is een SSL-certificaat?

Ooit gehoord van een SSL-certificaat? Je bent er ongetwijfeld al vaak mee in aanraking gekomen, zonder dat je het doorhad.

Betekenis SSL-certificaat

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gegevens die tussen je browser en een website worden verzonden, veilig en versleuteld zijn. Dit betekent dat vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden, betaalgegevens en persoonlijke gegevens, niet zomaar door hackers of spammers kan worden onderschept.

Een website met een SSL-certificaat herken je aan het hangslotje in de adresbalk van je browser en de “httpS://” in plaats van “http://” voor het webadres. Het is een klein detail dat een groot verschil maakt voor zowel de veiligheid als voor het vertrouwen van je bezoekers.

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk?

Online veiligheid is geen luxe, maar een absolute must-have. Het maakt niet uit of je een webshop runt of een zakelijke website hebt, een SSL-certificaat beschermt de gegevens van je bezoekers en laat zien dat je website betrouwbaar is.

Een SSL-certificaat is zelfs voordelig op vlak van SEO. Google beschouwt websites zonder SSL-certificaat als onbetrouwbaar en plaatst ze dan ook lager in de zoekresultaten. Sinds 2018 krijg je zelfs een “Niet veilig”-label als je website geen SSL-certificaat heeft. Op zo’n website of webshop ga je dan waarschijnlijk ook geen contact opnemen of bestelling plaatsen.

Kortom: een SSL-certificaat is niet alleen belangrijk voor een beveiligingsmaatregel, maar ook een manier om het vertrouwen van je bezoekers te winnen én beter te scoren in zoekmachines.

Hoe werkt een SSL-certificaat?

SSL (Secure Sockets Layer) zorgt voor een veilige versleuteling in dataverwerking tussen je website en je bezoeker. Wanneer je gegevens invoert op een website met een SSL-certificaat, worden deze gecodeerd verzonden, waardoor alleen de website en de gebruiker deze kunnen lezen. Dit voorkomt dat hackers gevoelige informatie onderscheppen, bijvoorbeeld bij online betalingen of het invullen van formulieren.

SSL-certificaat installeren op je WordPress website

Als je een WordPress-website hebt, kun je eenvoudig een SSL-certificaat instellen via je hostingprovider of met behulp van een plugin.

Methode 1: Via je hostingprovider (aanbevolen)

Als je hostingprovider 1-klik WordPress-installatie aanbiedt, gebeurt dit meestal automatisch voor jou. Moest dit niet het geval zijn, dan kan je onderstaande stappenplan volgen:

  1. Log in op je hostingaccount.
  2. Ga naar het controlepaneel (bijvoorbeeld cPanel of DirectAdmin).
  3. Zoek naar het tabblad SSL/TLS of Beveiliging.
  4. Activeer het SSL-certificaat of voeg een eigen certificaat toe.
  5. Wacht enkele minuten tot het SSL-certificaat is geïnstalleerd en controleer of je website nu https:// gebruikt.

Methode 2: Met een WordPress-plugin

Als je al een SSL-certificaat hebt, maar je site nog steeds HTTP-links gebruikt, kun je een plugin zoals Really Simple SSL installeren:

  1. Ga naar je WordPress-dashboard en klik op Plugins > Nieuwe plugin.
  2. Zoek naar Really Simple SSL en installeer deze.
  3. Activeer de plugin en volg de instructies om je website volledig over te zetten naar HTTPS.

De plugin detecteert automatisch of er een SSL-certificaat actief is en forceert HTTPS, zodat bezoekers altijd veilig worden doorgestuurd.

Wat als je website nog steeds HTTP gebruikt?

Als je na installatie van een SSL-certificaat merkt dat sommige pagina’s nog steeds HTTP-links bevatten, kan dit komen door mixed content. Dit betekent dat bepaalde afbeeldingen, scripts of stylesheets nog via HTTP worden geladen. Dit los je op door:

  • De plugin Really Simple SSL te gebruiken, die mixed content automatisch corrigeert.
  • Handmatig HTTP-links in je websitecode te vervangen door HTTPS.

SSL-certificaat: een must-have voor elke website

Door de eenvoudige integratie met WordPress en de gratis opties via hostingproviders, is er eigenlijk geen reden meer om geen SSL-certificaat te hebben. Het is een klein detail met een grote impact op de veiligheid en het succes van je website.

Deel dit artikel met je netwerk:

Maandelijkse tips ontvangen?

Elke maand sturen we een overzicht van onze nieuwste blogs en tips over websites, marketing en branding. Geen spam, geen reclame.