Wat is een Alt-tag?
Een Alt-tag is een tekstbeschrijving die wordt toegevoegd aan een afbeelding op een website. De beschrijving dient als context om te begrijpen waar de afbeelding over gaat.
Jij en ik kunnen een afbeelding bekijken en visueel herkennen. Zoekmachines hebben echter geen ogen, dus zij kunnen dat niet. Een zoekmachine kan geen afbeeldingen analyseren en begrijpen waar het over gaat.
Daarom zijn Alt-tags zo belangrijk. Zoekmachines lezen deze Alt-tags en begrijpen zo wat er wordt afgebeeld.
Alt-tags toevoegen is een belangrijke rol in SEO. Ze zorgen ervoor dat afbeeldingen beter worden geïndexeerd door Google. Dit kan leiden tot een betere positie in de zoekresultaten én het kan ervoor zorgen dat je afbeeldingen verschijnen in Google Afbeeldingen.
Waarom zijn Alt-tags belangrijk?
Afbeeldingen maken een website aantrekkelijker en ondersteunen de inhoud, maar zonder Alt-tag begrijpen zoekmachines niet waar ze over gaan. Het correct invullen van Alt-tags heeft meerdere voordelen:
Betere indexering
Zoekmachines zoals Google gebruiken Alt-tags om afbeeldingen te begrijpen en te indexeren. Een betere indexering zorgt ervoor dat je website ook hoger zal scoren in de zoekresultaten.
Zichtbaarheid in Google Afbeeldingen
Afbeeldingen met relevante Alt-tags kunnen ook verschijnen in Google Afbeeldingen, wat extra bezoekers naar je website kan trekken.
Back-up als een afbeelding niet laadt
Als een afbeelding niet correct wordt geladen door een technische fout of een trage internetverbinding, wordt de Alt-tekst weergegeven als alternatieve beschrijving.
Wat zet je in een goede Alt-tag?
Een Alt-tag moet specifiek en beschrijvend zijn, zonder overbodige details. Hier zijn enkele richtlijnen om effectieve Alt-tags te schrijven:
- Beschrijf wat er op de afbeelding te zien is — Een vage Alt-tag voegt niets toe. Gebruik in plaats daarvan een omschrijving zoals: “Een rode paprika op een houten snijplank.”
- Gebruik zoekwoorden, maar overdrijf niet — Als je afbeelding relevant is voor een zoekwoord, neem dat dan natuurlijk mee in de beschrijving. Bijvoorbeeld: “Handgemaakte leren schoenen”.
- Houd het kort en krachtig — Alt-tags moeten functioneel blijven en niet langer zijn dan een korte zin.
Wat je beter niet doet met Alt-tags
- Keyword stuffing — Keyword stuffing is het overmatig toevoegen van zoekwoorden. Een Alt-tag zoals “beste goedkope leren schoenen online kopen herenschoenen” klinkt onnatuurlijk en kan eerder een negatief effect hebben op je SEO.
- Het woord “afbeelding” of “foto” gebruiken — Google weet al dat het een afbeelding is, dus “Afbeelding van een rode paprika” is overbodig.
- Lege alt-tags laten (tenzij decoratief) — Als een afbeelding puur decoratief is en geen inhoudelijke waarde heeft, mag de alt-tag leeg blijven.
Een Alt-tag toevoegen in WordPress
Als je een WordPress-website hebt, kun je gemakkelijk alt-tags toevoegen aan afbeeldingen:
- Ga naar je WordPress-dashboard en klik op Media > Bibliotheek.
- Klik op een afbeelding en je ziet aan de rechterkant een veld genaamd Alternatieve tekst.
- Vul hier een beschrijvende alt-tag in.
Alt-tags als onderdeel van een sterke SEO-strategie
Goede Alt-tags kunnen bijdragen aan een betere SEO-score. Door zoekmachines extra context te geven, zal je website makkelijker en sneller geïndexeerd worden. Dit zorgt voor een betere score in de zoekresultaten én in Google Afbeeldingen.
Een website zonder alt-tags laat waardevolle kansen liggen, terwijl een SEO-geoptimaliseerde website altijd een stapje voor zal hebben op de concurrentie.