Domeinautoriteit

Wat is Domeinautoriteit?

Domeinautoriteit (Domain Authority, DA) is een belangrijke SEO-metriek die bepaalt in hoeverre zoekmachines zoals Google je website vertrouwen. Hoe hoger de Domeinautoriteit, hoe groter de kans dat je website bovenaan in de zoekresultaten zal verschijnen.

De score van je Domeinautoriteit varieert van 1 tot 100 en wordt berekend op basis van verschillende factoren. Websites met een hoge Domeinautoriteit worden door zoekmachines als betrouwbaar en gezaghebbend beschouwd en zullen daarom ook hoger geplaatst worden in de zoekresultaten.

Hoe wordt je Domeinautoriteit bepaald?

Je Domeinautoriteit wordt niet rechtstreeks door Google gebruikt, maar het is een score die door SEO-tools zoals Ahrefs, Moz en SEMrush wordt berekend. De exacte formule hiervoor verschilt per tool, maar over het algemeen wordt je Domeinautoriteit bepaald door volgende factoren:

Backlinks

De kwaliteit van inkomende links naar je website (= backlinks) spelen de belangrijkste rol. Backlinks vanuit grote websites zoals nieuwswebsites, bedrijfsgidsen of veelbezochte blogs, zorgen voor een aanzienlijke stijging in je eigen Domeinautoriteit.

Technische SEO

Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die technisch goed in elkaar zitten. Factoren zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en veiligheid (SSL-certificaat) dragen bij aan een betere SEO-score.

Contentkwaliteit

Nieuwe en waardevolle content zorgt voor relevante posities in de zoekmachines. Hoe meer posities (= zoekwoorden) je bemachtigt, hoe hoger je Domeinautoriteit. Zoekmachines willen gebruikers de beste en meest relevante informatie tonen, dus kwalitatieve content is een absolute must.

Gebruikerservaring

Statistieken zoals het bouncepercentage en de tijd die bezoekers op je website doorbrengen, beïnvloeden ook indirect je Domeinautoriteit. Een gebruiksvriendelijke website met waardevolle content houdt bezoekers langer vast, wat positief is voor je SEO.

Hoe check je de Domeinautoriteit van je website?

Er zijn verschillende tools waarmee je de Domeinautoriteit van je website kunt controleren. Wij werken voornamelijk met de Website Autoriteitchecker van Ahrefs. Ahrefs haalt de gegevens namelijk rechtstreeks uit Google voor de meest accurate gegevens.

domeinautoriteit

Verder kan je ook je Domeinautoriteit controleren op platforms zoals Moz en SEMrush.

Het is belangrijk om te onthouden dat een Domeinautoriteit altijd relatief is. Een score van 30+ is meestal redelijk goed voor kleinere websites of bedrijven. Grote platforms zoals Wikipedia en Amazon scoren makkelijk boven de 90, maar dat betekent niet dat je website per se een hoge Domeinautoriteit nodig heeft om goed te scoren in Google.

Hoe verhoog je je Domeinautoriteit?

Wil je je Domeinautoriteit verbeteren? Dit zijn de belangrijkste stappen die je kan ondernemen:

Sterke backlinks genereren

Niet alle backlinks zijn gelijk. Zoek naar kwalitatieve platform en websites binnen jouw sector. Gastblogs, PR, samenwerkingen en bedrijfsgidsen kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Technische SEO verbeteren

Zorg ervoor dat je website snel laadt, mobielvriendelijk is en een SSL-certificaat heeft. Je website snelheid kan je controleren op Google Pagespeed Insights. Dit is zowel interessant voor je Domeinautoriteit, als voor je gebruikerservaring.

Waardevolle content publiceren

Publiceer regelmatig nieuwe en relevante content voor je doelpubliek. Het zorgt ervoor dat je als expert gezien kan worden binnen je sector. Denk maar aan SEO blogs, gidsen, realisaties en zelfs begrippenlijsten als deze 😉

Hoe belangrijk is Domeinautoriteit écht?

Hoewel Domeinautoriteit een nuttige SEO-indicator is, betekent een lage score niet per definitie dat je website slecht scoort in Google. Google gebruikt geen Domeinautoriteit om rankings te bepalen, maar kijkt vooral naar de relevantie van content en je websitekwaliteit.

Als je website waardevolle informatie biedt en goed is geoptimaliseerd, kun je alsnog hoog scoren, zelfs met een lage Domeinautoriteit. Het is dus een hulpmiddel, geen heilige graal.

Deel dit artikel met je netwerk:

Maandelijkse tips ontvangen?

Elke maand sturen we een overzicht van onze nieuwste blogs en tips over websites, marketing en branding. Geen spam, geen reclame.